Průvodce léčivými oleji

23. listopad 2017 | Blog

Za studena lisovaný olej je tím nejúžasnějším a nejsilnějším výtažkem živin ze semínek rostlin. Je v něm shromážděna veškerá životní síla, kterou rostliny pro své potomky uložily do semínek a jsou v něm také zkoncentrovány veškeré jejich léčivé účinky.

Vydejte se dneska se mnou po jejich stopách, užití v kuchyni i při domácích olejových masážích. Již ve svém minulém článku jsem oleje trochu nakousl, ale tehdy jen letmo, abych neúměrně nenatahoval jeho délku. Dneska to chci napravit, tak pojďme rovnou na to.

Kapitola první

Úvod do olejů

Složení olejů

Než se ve druhé kapitole pustím do popisu jednotlivých olejů, zmíním ještě letem světem jejich stavbu. Oleje a všechny tuky jsou složeny z molekul, které vypadají trochu jako písmeno E. Svislou část představuje látka zvaná glycerol, tři vlající nožičky jsou tři následující mastné kyseliny:

nasycené mastné kyseliny

mononenasycené mastné kyseliny (omega-9)

polynenasycené mastné kyseliny (omega-6 a omega-3)

Každý olej většinou obsahuje kombinaci všech tři skupin mastných kyselin.

Nasycené mastné kyseliny mají všechny uhlíkové atomy nasycené vodíkem. Jsou tepelně stabilní a žluknou pomalu. Někteří poradci přes výživu je ještě dnes zakazují jako nebezpečné pro srdce, ale současné studie nepotvrzují souvislost mezi nasycenými tuky a nemocemi srdce. Problémem je průmyslové ztužování těchto tuků, nikoliv tuky samotné.

Ty nejškodlivější nasycené tuky se nenacházejí v mase, sádle a másle, ale tvoří se v játrech ze sacharidů. Některé nasycené tuky jsou zdraví dokonce velmi prospěšné, jako třeba MTC tuky v kokosovém oleji, které urychlují metabolismus.

Mononenasycené mastné kyseliny (omega-9) nemají všechny uhlíkové atomy nasycené vodíkem, což mění jejich vlastnosti. Jsou například méně odolné proti oxidaci (žluknutí).

Polynenasyceným mastným kyselinám (omega-6 a omega-3) chybí ještě více vodíkových atomů než kyselinám mononenasyceným. Jsou tak velmi náchylné ke žluknutí a mají krátkou trvanlivost.

Pro názornost jsem procentuální zastoupení mastných kyselin ve vybraných olejích zpracoval do grafu:

Nejméně zdravé rafinované oleje

S přimhouřením obou očí tak budu rafinovaným olejům v dnešním článku říkat, ale žádným zázrakem nejsou. V obchodech je najdete pod označením stolní nebo fritovací olej.

Bývají to ty úplně nejlevnější rostlinné oleje a jejich základem jsou nejčastěji semena slunečnice nebo řepky. Tyto rostlinné oleje se ještě před 150 lety vůbec nevyráběly a lidé je začali ve velkém používat až s nástupem rafinace. Dřívější výtěžnost ručního lisování rostlinných semen byla totiž tak nízká, že se to nevyplatilo.

Ani dnes se tyto oleje nelisují. Získávají se zalíváním strojově rozdrcených semen chemickými rozpouštědly. Ta se pak z oleje dostávají tak, že se olej zahřeje na vysokou teplotu, aby se z něj rozpouštědla odpařila.

Následně se během rafinace z oleje pomocí různých kyselin odstraňují fosfolipidy (tzv. odslizení oleje). Poté se do něj přidává louh, který zcukne volné mastné kyseliny do mýdlových vloček (tzv. neutralizace oleje). Dále se z oleje za velmi vysokých teplot odstraňují barevné pigmenty, jakými jsou karoteny a chlorofyly (tzv. bělení oleje) a nakonec se olej odkyseluje a zbavuje těkavých látek z předchozích kroků rafinace (tzv. deodorace oleje).

Výsledkem rafinace jsou oleje, ze kterých už neucítíte vůni ani chuť původní rostliny, nerozeznáte jeden od druhého, ale jako bonus v nich dostanete škodliviny z jejich rafinace (trans mastné tuky a estery 3-MCPD).

Dalším problémem těchto stolních olejů je, že mají špatný poměr mastných kyselin - obsahují hodně omega-6. A když máte ve stravě nadbytek omega-6, tak vám to škodí. Omega-6 jsou v těle prospěšné pouze tehdy, když jsou v malém množství. Ve velkém množství v těle tvoří zánětlivé látky, zvyšují krevní srážlivost, podporují ukládání tuků a zvyšují velikost tukových buněk.

Nevhodné oleje z tohoto pohledu jsou:

světlicový olej

slunečnicový olej

sójový olej

kukuřičný olej

Často preferovaný slunečnicový olej, ani ten za studena lisovaný, v kuchyni nepoužívejte. Jeho poměr omega-6 mastných kyselin vůči omega-3 je zhruba 200:1. Zdravý poměr je 2:1.

Za studena lisované oleje

Na opačné straně proti rafinovaným olejům stojí panenské oleje, tedy oleje získané ze semen a plodů ryze mechanickými postupy, nejčastěji jejich lisováním za studena. Díky tomu v nich zůstává zachována většina vonných i zdravotně cenných látek a vybrané panenské oleje pak mají na tělo hojivé a léčivé účinky.

Nevýhodou lisování za studena je však malá výtěžnost lisování, a proto jsou panenské oleje proti rafinovaným výrazně dražší.

Užívání panenských olejů má dlouhodobou tradici a přináší vskutku mimořádné výsledky, zejména při dlouhodobém a pravidelném užívání, a to jak zevně, tak vnitřně.

Léčivé účinky olejů na tělo jsou spojovány především s ájurvédskou medicínou, ve které se olejové terapie prováděly pravidelně. Olej se natíral na celé tělo, hlavu, do uší i do nosu.

Vnitřní užívání olejů spočívá zejména v jejich přidávání do jídla. V teplé kuchyni však nemůžete panenské oleje používat, jak se vám zlíbí. Každý olej má svoji teplotu rozkladu, po jejímž překročení se v něm začnou tvořit škodliviny a rakovinotvorné látky.

Oleje s teplotou rozkladu do 170 °C proto používejte pouze ve studené kuchyni. Na olejích s teplotou rozkladu od 170 °C do 190 °C nesmažte, a když mermomocí chcete, tak jen pozvolna. Více o tom budu mluvit ve třetí kapitole článku.

Kapitola druhá

Přehled léčivých olejů

Ve druhé kapitole projdu nejvýznamnější léčivé oleje. Seřadím je abecedně podle jejich názvu a vždy, když budu mluvit o konkrétním oleji, tak mám na mysli pouze jeho panenskou - za studena lisovanou - variantu.

Do svého průvodce jsem vybral pouze oleje, které znám a jejichž léčivé účinky jsou prověřené staletími. Žádný léčivý olej ale není všemocný, a proto ho vždy berte jen jako skvělého pomocníka ve zdraví, nikoliv jako zázračné léčivo.

Popsané oleje:

Dýňový olej

Dýňový olej se získává z pražených semen dýně olejné. Na jeden litr oleje se spotřebuje až 2,5 kilogramu dýňových semínek, což odpovídá zhruba 30 až 35 olejnatých dýní.

Velmi kvalitní dýňový olej se získává pracně. Nejprve se z dýně vyberou semínka, která se vysuší a rozdrtí na mouku. Ta se pak smíchá s vodou a solí. Vniklá hmota se opatrně praží a promíchává, dokud se z ní neodpaří všechna voda. Následně se z ní vylisuje olej.

Špičkou mezi dýňovými oleji je olej vyráběný v rakouském Štýrsku. Dělají ho tam tradičními postupy už přes tři sta let.

Léčivé účinky oleje

V dýňovém oleji se nachází vitamín E, zinek, hořčík, železo, selen, fosfor, chlorofyl, lutein, karotenoidy a fytosteroly. Má příznivý vliv na prostatu, protože ochraňuje její buňky proti škodlivě působícím hormonům. Rovněž posiluje svěrač a svalovinu močového měchýře. Díky zinku má také příznivý vliv na růst vlasů a nehtů.

Užívání dýňového oleje ráno na lačno působí proti střevním parazitům, které na krátkou dobu ochromí. Následně se doporučuje použít nějaké šetrné přírodní projímadlo, aby se paraziti vyloučili stolicí. Kůra trvá týden a po ní následuje týdenní přestávka. Cyklus je možné opakovat několikrát po sobě.

Použití oleje v kuchyni i mimo ni
Použití v kuchyni

dýňový olej

Olej má tmavě zelenou, v protisvětle až načernalou barvu. Sice není tak líbivý na pohled, ale příjemně voní a chutná po oříšcích. Kvůli své velmi nízké teplotě rozkladu se hodí pouze do studené kuchyně.

Naprosto ideální je do salátů nebo tvarohových pomazánek. Hodí se i k sýrům a hovězímu masu. Nebojte se ho použít i na sladkých jídlech, výborný je na zmrzlině nebo třeba palačinkách.

Pokud děláte dýňovou polévku, určitě do ní přidejte i dýňový olej, získá tím zajímavou ořechovou chuť. Olej do ní přidejte ale až na konci vaření před servírováním.

Použití mimo kuchyň

dýňový olej

Dýňový olej posiluje vlasy a působí proti jejich řídnutí. Udělejte si olejový zábal tak, že vetřete dýňový olej do celé délky vlasů i pokožky hlavy. Nechte ho působit zhruba 15 minut a pak vlasy umyjte.

Je možné ho používat i jako masážní olej. Zlepšuje prokrvení pokožky a traduje se, že taková masáž působí proti poruchám spánku.

Pokud se vám podaří kápnout si dýňový olej na oblečení, nemějte obavy. I když barvivo z oleje je skutečně trvanlivé, stačí oděv důkladně vyprat a vysušit na přímém slunci. Praní odstraní mastnotu a sluníčko přírodní barvivo dokonale vyšisuje.

Skladování oleje

Dýňový olej skladujte v dobře uzavřené tmavé lahvi, na chladném místě a nevystavujte ho zbytečně světlu. Po otevření ho mějte vždy v chladničce, kde vydrží několik měsíců. Čím déle je skladován, tím více ztrácí svou svěží chuť.

studená kuchyně
smažení
masáže
vlasové zábaly

Hořčičný olej

Hořčičný olej se získává ze semen indické, tzv. sareptské, hořčice. V češtině jí říkáme brukev sítinovitá. Rostlina pochází z oblasti Himaláje, odkud se rozšířila na východ do Číny a na západ až na ukrajinský Krym. V Evropě se pěstuje zřídka.

Indická hořčice byla v Asii vždy velmi významným kořením a zvláště před objevením chilli byla oblíbená pro svou ostrou a štiplavou chuť. Ze semen vylisovaný hořčičný olej je velmi oblíbený zejména v Bengálsku.

Hořčičný olej má tmavě žlutou barvu, silné aroma, mírnou ořechovou příchuť a je lehce pálivý.

Léčivé účinky oleje

Ve východní medicíně se používá již celá tisíciletí pro nejrůznější léčivé účinky, zejména na vlasy, pokožku a tělo. K dostání bývá buď jako přírodní olej lisovaný ze semen nebo jako esenciální olej z destilace rozdrcených semen.

Pro svoji hustou konzistenci a obsah vitamínu E chrání pokožku před ultrafialovým zářením. Snižuje tak riziko vzniku rakoviny kůže a ochraňuje pokožku před škodlivinami z ovzduší. Díky svým antibakteriálním a protiplísňovým účinkům léčí vyrážky a záněty kůže, podporuje hojení a chrání pokožku před vysycháním a svědivostí.

Celková masáž těla hořčičným olejem zlepšuje prokrvení pokožky a vytahuje z ní nežádoucí škodliviny a soli, čímž ji regeneruje a čistí. Postupem času odstraňuje z pokožky různé skvrny, omlazuje její vzhled a dodává jí lesk.

Díky obsahu betakarotenu poskytuje výživu vlasovým kořínkům a je tak vynikajícím prostředkem pro udržení hustých vlasů. Díky antibakteriálním účinkům pomáhá i proti lupům, eliminuje totiž výskyt bakterií, které jsou za jejich tvorbu zodpovědné.

Použití oleje v kuchyni i mimo ni
Použití v kuchyni

hořčičný olej

Hořčičný olej nepoužívejte v kuchyni, neboť obsahuje kyselinu erukovou. Ta bývá v semenech všech brukvovitých rostlin a má škodlivý vliv na srdce. V Evropě je v potravinářství kyselina eruková zakázaná jako škodlivá látka.

Někteří výrobci vyrábějí hořčičný olej z hořčice seté (Sinapis alba), který lze bezpečně užívat i vnitřně. Já zde však hovořím o hořčičném oleji ze semen indické hořčice (Brassica juncea).

Použití mimo kuchyň

hořčičný olej

O co menší využití má v kuchyni, o to víc je užitečnější jinde. Hořčičný olej se používá zejména jako léčivý masážní olej.

Je výborný také jako zábal na suché a narušené vlasy, kterým dodá potřebnou výživu a zregeneruje celý jejich povrch včetně roztřepených konečků.

Vlasové zábaly z hořčičného oleje nechte vždy působit několik hodin a pak vlasy umyjte. Často se pro tyto účely používá ve směsi s kokosovým olejem.

Skladování oleje

Hořčičný olej skladujte v dobře uzavřené tmavé lahvi, na chladném místě a nevystavujte ho zbytečně světlu. Po otevření ho mějte vždy v chladničce, kde vydrží několik měsíců.

studená kuchyně
smažení
masáže
vlasové zábaly

Olej z černého kmínu

Olej z černého kmínu je tradiční název pro olej, který se získává ze semen černuchy seté. Používá se po staletí a v Číně a Indii dodnes slouží jako přírodní antibiotikum.

Jako medicína faraonů proslul i ve starověkém Egyptě, kde o něm existují zmínky už ze 16. století před našim letopočtem ve slavném Ebersově papyru. Ten popisuje stav tehdejší farmakologie a mezi významnými léčivými prostředky zmiňuje i tento druh oleje.

Léčivé účinky oleje

Olej z černého kmínu je velice zajímavý, protože má díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin regulační a posilující účinky na imunitní systém. Chrání ledviny, játra, žaludek, srdce, mozek a míchu před působením různých chemických látek, zejména těžkých kovů, jakými jsou olovo a kadmium.

Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny A a D, dále vápník, železo, zinek a mastné kyseliny omega-3 a omega-6. Nachází se v něm také alkaloid nigellin, který působí příznivě na průdušky.

Vnitřně se užívá při diabetu nebo nadýmání, protože příznivě působí při enzymatické poruše slinivky. Je účinný při bolestivé menstruaci, protože uvolňuje křeče hladkého svalstva.

Olej z černého kmínu je všeobecně účinný i proti mnoha parazitům, zejména proti střevním krevničkám. Působí i proti virům, bakteriím zlatého stafylokoka a různým druhům plísním.

Použití oleje v kuchyni i mimo ni
Použití v kuchyni

olej z černého kmínu

Samotný olej má příjemnou, typicky kmínovou chuť. Lze jej přidávat v malém množství do salátů nebo jako "koření" do různých jídel dle své chuti a přání.

Zajímavou kombinaci tvoří s medem. Pokud ho do některého jídla přidáváte, nebojte se ho zakapat olejem z černého kmínu.

Používejte ho výhradně ve studené kuchyni.

Použití mimo kuchyň

olej z černého kmínu

V období chřipek je olej z černého kmínu ideální pro olejové výplachy úst - mlgání.

Je vhodný i k masážím citlivé pokožky náchylné k různým alergickým reakcím. Osvědčuje se tak u ekzémů, neurodermatitidy, lupénky nebo třeba akné.

Říká se, že staroegyptská královna Nefertiti si vtírala olej z černého kmínu do vlasů, aby zabránila jejich vypadávání a zvýšila jim lesk.

Zkuste to také. Vetřete si olej do celé délky vlasů i pokožky hlavy. Nechte ho působit zhruba 30 minut a pak vlasy umyjte.

Skladování oleje

Olej z černého kmínu skladujte vždy v chladničce a po otevření ho spotřebujte maximálně do půl roku.

studená kuchyně
smažení
masáže
vlasové zábaly

Kokosový olej

Kokosový olej se získává z dužiny kokosových ořechů a v oblastech, kde jsou kokosové palmy doma, se tradičně používá nejen na pečení, ale i o péči o pokožku. Platí to už tisíce let.

Kokosové ořechy se po sklizni rozpůlí, bílá dužina se vydlabe, naseká na drobné plátky a nechá usušit. Z těchto plátků se pak vylisuje kokosový olej, což je sněhově bílý tuk, který má při běžné pokojové teplotě tuhou konzistenci a příjemnou kokosovou vůni.

Léčivé účinky oleje

V kokosovém oleji převažují nasycené tuky (92 %) a zdraví prospěšné mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (zejména laurová kyselina). Má silný antioxidační a protibakteriální účinek a prokazuje slibné výsledky i v rámci výzkumu léčby Alzheimerovy choroby.

Protože je lehce vstřebatelný, nenáročný na trávení a poskytuje okamžitou energii, nezatěžuje kokosový olej při metabolismu játra ani slinivku.

Kromě toho příznivě působí při cukrovce 2. typu, protože jeho pravidelným užíváním lze snížit chuť na sladká jídla. Jeho přidávání do jídla také stimuluje činnost štítné žlázy, což může mít efekt při snaze zhubnout.

Nasycené tuky z kokosového oleje jsou pro mnoho lidí stále velkým strašákem, ale podívejte se třeba na Polynésany nebo Filipínce. Ti užívají kokosový olej neustále a na nemoci srdce a cév nijak netrpí.

Použití oleje v kuchyni i mimo ni
Použití v kuchyni

kokosový olej

Díky tuhé konzistenci může kokosový olej ve studené kuchyni do určité míry nahradit máslo nebo sádlo, což se hodí zejména veganům a vegetariánům. Mimo lednici bude tuhý do teploty 25 °C, tedy po celý rok kromě léta. V lednici hodně ztuhne, ale stále jde odkrajovat. Pokud ho potřebujete mít tekutý, dejte ho do hrníčku a trochu ohřejte.

Poslední dobou je velmi oblíbený i jako olej na smažení. Dodává řízkům výbornou kokosovou chuť, ale teplota rozkladu za studena lisovaného kokosového oleje je pouze 177 °C. Díky velmi vysokému podílu nasycených mastných kyselin smažení snese, ale smažte na něm pozvolna. Více o tom budu mluvit na konci článku.

Použití mimo kuchyň

kokosový olej

Kokosový olej můžete použít místo svého tělového krému. Velmi dobře se vstřebává a nezanechá mastný film. Nejlepší je vmasírovat ho do ještě vlhké pokožky ihned po koupeli. Dobře si poradí s popraskanou kůží například na loktech či chodidlech. Je také výborným a bezpečným masážním olejem.

Ženy v Asii používají kokosový olej do vlasových zábalů. Můžete to vyzkoušet. Vetřete olej do celé délky vlasů i pokožky hlavy, nechte působit zhruba půl hodiny a pak vlasy umyjte. Tyto olejové masky můžete bez obav opakovat každý týden.

Skladování oleje

Kokosový olej skladujte na temném místě, nejlépe ve skle tmavě hnědé nebo zelené barvy a nevystavujte ho zbytečně světlu. Nevyžaduje skladování v chladničce. Trvanlivost bývá vysoká, často až 2 roky.

studená kuchyně
smažení
masáže
vlasové zábaly

Staňte se fanouškem

A já vám 2x měsíčně pošlu přehled novinek na webu.
Poučení o svých právech a ochraně vašich osobních údajů najdete zde.

Lněný olej

Naše doba je kouzelná tím, že objevujeme zapomenuté, jako třeba lněný olej. Ten se lisuje ze semen lnu setého, má jantarově žlutou barvu a specifickou mírně nahořklou oříškovou chuť, která nemusí být každému příjemná.

Byl oblíbený již ve starém Egyptě a v kuchyni se začal používat v Řecku, kde ho Hippokratés doporučoval jako lék. Zdravotní účinky lněných semínek se cenily i ve starověkém Římě.

Léčivé účinky oleje

Lněný olej obsahuje více než 50 % alfa-linolenové kyseliny, která patří k polynenasyceným omega-3 mastným kyselinám. Ty se v těle mění na prostaglandiny, látky podobné hormonům, které pozitivně ovlivňují cévy, činnost mozku, hybnost kloubů, srážlivost krve a zrak.

Jako nejbohatší rostlinný zdroj omega-3 mastných kyselin je lněný olej účinný při mnoha zdravotních obtížích. Vzhledem k prokazatelným protizánětlivým účinkům omega-3 tuků olej pomáhá při revmatismu, při zánětu kloubů nebo šlach a při zánětlivých onemocněních střeva.

Působí pozitivně i na oběhové potíže, snižuje krevní tlak, brání zužování a zánětu cév. Díky antioxidačním účinkům a obsahu lecitinu snižuje riziko srdečních nemocí.

Lněný olej stabilizuje hladinu krevního cukru a lněná semínka jsou díky obsahu protirakovinných ligninů účinná při boji s nádory. Pozitivní vliv mají i na deprese a psychické potíže.

Dejte si ale pozor na to, že lněný olej snižuje vstřebávání a tím i účinek některých léků. Užívejte ho proto vždy v odstupu od léků. Ve větším množství není také vhodný při poruchách krevní srážlivosti.

Léčivý recept proti rakovině

Dr. Budwigové

K velkým propagátorům lněného oleje smíchaného s tvarohem byla za svého života Dr. Johanna Budwigová.

Proteiny z tvarohu smíchané se lněným olejem umožňují oleji rozpustit se ve vodě a snáze tak prostoupit i do nejmenších kapilár a blahodárně tam působit, hlásala Dr. Budwigová.

Recept Dr. Budwigové:

1 hrnek kvalitního tvarohu (s vysokým podílem bílkovin, alespoň 10 %)

2 až 5 polévkových lžic lněného oleje (panenský, za studena lisovaný)

1 až 3 polévkové lžíce čerstvě rozemletých lněných semínek (velmi důležité)

špetka kajenského pepře

Nejprve se dá do misky tvaroh, pak lněný olej, pak rozemletá lněná semínka a nakonec trochu kajenského pepře (chilli). Následně se vše důkladně promíchá na jemnou pastu, nejlépe tyčovým mixérem při malých otáčkách. Současná praxe a zkušenosti ukazují, že nejefektivnější je základní poměr 1:3, tedy 1 díl oleje na 3 díly tvarohu.

Takto připravenou pastu můžete jíst každý den. Připravujte si ji ale vždy čerstvou, protože lněný olej i rozemletá lněná semínka na vzduchu a světle velmi rychle žluknou.

Tučnost tvarohu není podstatná, neboť Dr. Budwigové šlo o obsah bílkovin. A proč je v receptu tvaroh? V tvarohu jsou aminokyseliny s obsahem síry (methionin a cystein), které pomáhají rozpustit mastné kyseliny ve vodě a lépe tak využít účinné látky z lněného oleje.

Přidávat do pasty čerstvě namletá lněná semínka je velmi důležité, protože obsahují protinádorové lignany. Lněný olej se často po lisování filtruje, a tak v něm téměř žádné lignany nezůstávají. V namletých semínkách ano.

Přečtěte si některou z knih Dr. Budwigové. Popisuje v nich neuvěřitelné případy vyléčení onkologických pacientů, které již lékaři odepsali jako beznadějné s prognózou brzké smrti. Jako základní léčebnou kúru používala speciální dietu stimulující buněčné dýchání založenou mimo jiného na uvedeném receptu a pobytu na sluníčku a čerstvém vzduchu. Podrobněji je to popsáno v této studii .

"Znám odpověď na rakovinu, avšak američtí lékaři mi nebudou naslouchat. Přicházejí ke mně a pozorují mé metody a bývají ohromeni. Pak ale chtějí uzavírat zvláštní dohody, aby tyto metody mohli přenést domů a vydělávat s nimi velké peníze. Já to tak ale nechci a tak jsem v každé zemi na černé listině." To jsou slova Johanny Budwigové.

Jen pro úplnost ještě dodávám, že Dr. Budwigová (1908–2003) nebyla žádným šarlatánem. Naopak, byla německou vědkyní, která obhájila dva doktoráty - jeden z medicíny a druhý z fyziky. V oblasti buněčného metabolismu a buněčného dýchání myšlenkově navazovala na práci Otta Warburga, laureáta Nobelovy ceny. Svou léčebnou dietu proti rakovině našla v roce 1951.

Použití oleje v kuchyni i mimo ni
Použití v kuchyni

lněný olej

Lněný olej se skvěle hodí na zakápnutí zeleninových salátů nebo těstovin, do tvarohových pomazánek nebo omáček. Můžete ho využít i do sladkých pokrmů, kaší nebo třeba müsli.

Nikdy ho nezahřívejte, teplota jeho tepelného rozkladu je pouhých 107 °C.

Určitě také nepřehlédněte výše uvedený recept Dr. Budwigové proti rakovině.

Použití mimo kuchyň

lněný olej

Lněný olej je výborný pro olejové výplachy úst - mlgání.

Můžete ho používat i na masáže, kde se hodí na přesušenou pleť, na eliminaci drobných šupinek i popraskanou kůži na loktech a patách.

Samotný lněný olej většinou nevyhovuje lidem s přirozeně mastnější pletí, a proto si ho míchají s ostatními masážními oleji.

Je výborný také na jizvy a čerstvě vzniklé strije, u kterých zdatně působí i jako prevence, a proto je vhodné jej vtírat do pokožky bříška v těhotenství.

Skladování oleje

Lněný olej v teple velmi rychle žlukne, a proto ho vždy skladujte v chladničce v dobře uzavřené tmavé lahvi. Po otevření je nutné ho spotřebovat do několika málo týdnů.

Objevil jsem českou firmu AGRO-EL , která v rámci e-shopu sbírá objednávky zákazníků a jednou za 14 dnů pro ně lněný olej lisuje. Taková čerstvost je naprosto ideální.

studená kuchyně
smažení
masáže
vlasové zábaly

Olivový olej

Olivový olej se získává z oliv, tedy plodů olivovníku evropského.

Teplota při lisování kvalitního panenského oleje nesmí přesáhnout 27 °C. Při vyšších teplotách je výnos z oliv sice vyšší, ale má to negativní vliv na jakost a nutriční hodnoty výsledného oleje.

Dalším vodítkem kvality oleje je jeho kyselost (acidita), která ukazuje kvalitu plodů a bezchybnost zpracování. Zjednodušeně lze říci, že olivové oleje s vyšší aciditou jsou vyrobeny z nahnilých či jinak nekvalitních oliv. Nejnižší aciditu mají extra panenské oleje.

Léčivé účinky oleje

Olivový olej je bohatý na mononenasycené omega-9 mastné kyseliny, obsahuje antioxidanty, zejména vitamín E, dále vitamíny A, B1, B12, C, D a K, polyfenoly, železo a tokoferoly.

Svým protizánětlivým účinkem a snížením srážlivosti krve brání rozvoji aterosklerózy, rizikového faktoru srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Olivový olej také snižuje hladinu krevního cukru a kyseliny močové. Malý doušek před jídlem posiluje ledviny, podporuje regeneraci nervového systému, chrání mozek před stárnutím a snižuje riziko demence.

Olej působí proti zánětům v kloubech a celkově proti bolesti. Má také blahodárné účinky na trávicí ústrojí.

Použití oleje v kuchyni i mimo ni
Použití v kuchyni

olivový olej

Olivový olej je ideální do salátových zálivek nebo studených omáček. Můžete také vyzkoušet zakápnout horký pokrm čerstvým neohřátým olivovým olejem těsně před podáváním.

Nejčastěji se studeným olejem zakapává grilovaná ryba či mořské plody, ale překvapivých výsledků dosáhnete například i na grilovaném a pečeném mase, zapečené zelenině nebo scezených těstovinách před smícháním s omáčkou.

Kdybyste se ve Středozemí zeptali, jestli je olivový olej vhodný i do teplé kuchyně, tak by vás pokládali za blázna. Olivový olej je prakticky jediným olejem, který se tam na vaření, smažení a pečení používá.

Použití mimo kuchyň

olivový olej

Při bolesti svalů nebo k jejich regeneraci namočte látku do horké tekoucí vody, pak do oleje a pak přiložte jako zábal na bolavé místo. Nechte působit zhruba 15 až 20 minut.

Pokud máte akné, zkuste smíchat olivový olej s jedlou sodou, naneste na pleť a nechte působit alespoň 20 minut.

Dále můžete olivový olej používat jako balzám na rty, potírat s ním poškozené nehty nebo třeba unavená chodidla na noc.

Jestli s ním chcete natírat celé tělo, tak nejlépe na prohřátou vlhkou pokožku po koupeli.

Skladování oleje

Olivový olej skladujte v dobře uzavřené tmavě zabarvené skleněné lahvi, na chladnějším místě a nevystavujte ho zbytečně světlu.

Olej se lisuje koncem podzimu a v zimě, a proto se vždy podívejte na datum výroby. Olej by měl pocházet maximálně z loňské sklizně. Při správném skladování vydrží rok a půl, protože jeho oxidaci brání antioxidanty, které jsou v něm bohatě zastoupeny. Po otevření se obecně doporučuje olej spotřebovat do cca 2 měsíců.

studená kuchyně
smažení
masáže
vlasové zábaly

Ricinový olej

Ricinový olej světle žlutého zbarvení se získává ze semen skořce obecného, který se z tropů rozšířil až k nám.

Ač jednoletka, dorůstá skořec výšky až 10 metrů a může se pyšnit krásnými červenými listy a žíhanými plody podobnými kaštanu. A právě tyto plody obsahují semínka, ze kterých se olej lisuje.

Pozor, tato semínka jsou vzhledem k obsahu toxalbuminu ricinu prudce jedovatá. Vařením oleje ve vodě se ale tento jed zničí. Olej se lisuje zastudena a až poté se zahřívá, aby došlo ke ztrátě jedovatých látek.

Léčivé účinky oleje

Hlavními složkami oleje jsou ricinová kyselina a mononenasycené mastné kyseliny, jejíž podíl dosahuje až 90 %. Právě díky obsahu kyseliny ricinolejové je olej proslulý výraznými hojivými účinky na pokožku celého těla, vlasů i nehtů. Tato kyselina dodává oleji i jeho typickou vysokou viskozitu.

Olej při masážích proniká do hlubších vrstev pokožky, kde stimuluje tvorbu kolagenu a elastinu. Efektivně zklidňuje spáleniny po opalování na sluníčku a pomáhá také zklidnit místa se svědivou a suchou pokožkou.

Ricinový olej je vynikajícím masážním prostředkem na klouby, unavené a ztuhlé svaly a záněty nervů. Složte bavlněnou látku na tři vrstvy, namočte do ricinového oleje, přiložte na kloub, překryjte potravinovou fólií, na ni položte termofor s horkou vodou a nechte hodinu působit. Provádějte jednou denně tak dlouho, dokud bolest neodezní.

Olej dobře pomáhá i při hemoroidech. Smíchejte ricinový olej s aloe vera gelem a postižená místa směsí několikrát denně potírejte. Při těchto potížích také jednou až dvakrát týdně provádějte masáž a koupel s ricinovým olejem. Napusťte vanu vodou o teplotě 40 °C, potřete si tělo ricinovým olejem, který jemně vmasírujte do pokožky. Potom se ponořte do vody a zůstaňte v ní čtvrt hodiny. Po koupeli se osprchujte a odstraňte olej.

Použití oleje v kuchyni i mimo ni
Použití v kuchyni

ricinový olej

Ricinový olej nikdy nepoužívejte v kuchyni. Je silně projímavý.

Použití mimo kuchyň

ricinový olej

Trpíte-li plísní mezi prsty u nohou, dopřejte si patnáctiminutovou koupel nohou v teplé vodě, do které přidejte epsonskou sůl, která pokožku změkčuje a dezinfikuje. Na čistou a osušenou kůži poté naneste ricinový olej.

Jestli máte bradavice, zkuste je a pokožku kolem nich potírat ricinovým olejem alespoň 3x denně. Stává se, že se bradavice začnou zmenšovat a do několika dnů zcela vymizí.

Olejové masáže ricinovým olejem pomáhají uvolnit ztuhlé klouby a svaly a dobré výsledky prokazuje i při ošetřování hemoroidů, jak popisuji výše.

Skladování oleje

Ricinový olej je stabilní, nevyžaduje skladování v chladničce a vydrží až dva roky. Uchovávejte ho ale na temném místě, nejlépe ve tmavě hnědém nebo zeleném skle, a chraňte ho před sluncem.

studená kuchyně
smažení
masáže
vlasové zábaly

Sezamový olej

Sezamový olej se získává lisováním semen sezamu indického a zmiňují se o něm již nejstarší védské spisy.

V ájurvédské medicíně se cení jako olej s nejlepšími účinky pro zevní použití na masáže i olejové výplachy úst.

Sezam se velmi snadno pěstuje, a proto je tento olej s charakteristickým aroma považován za vůbec první rostlinný olej, který lidé používali. Byl znám údajně ještě dříve než olivový olej.

V Asii se používá zejména olej z černého sezamu, zatímco v Evropě je oblíbený olej ze světlých sezamových semínek.

Léčivé účinky oleje

Sezamový olej obsahuje z 80 % omega-9 a omega-6 mastné kyseliny, dále vitamíny E, B6 a K, hořčík, zinek, vápník a lecitin.

Za zmínku stojí také obsažené látky sezamin a sezamolin, které při vnitřním užívání oleje chrání játra před poškozením, podporují paměť a zároveň působí antidepresivně.

Sezamový olej se vnitřně užívá při chronických onemocněních, jako jsou bolesti hlavy a poruchy metabolismu - v játrech podporuje metabolismus tuků. Jako silný antioxidant reguluje a podporuje růst buněk, zejména v oblasti trávicího traktu.

Zevně ho lze používat na suchou pokožku, na kůži poškozenou působením větru nebo slunce a také na spáleniny. Kromě toho chrání pokožku před chlorovanou vodou v bazénech.

Použití oleje v kuchyni i mimo ni
Použití v kuchyni

sezamový olej

Sezamový olej má zlatožlutou barvu a oříškové aroma. Ve studené kuchyni se výborně hodí do salátů a pomazánek.

Pokud připravujete orientální, japonské či indické jídlo, neuděláte se sezamovým olejem chybu. Olej do něj přidejte ale až na konci vaření před servírováním.

Na smažení ho nepoužívejte.

Použití mimo kuchyň

sezamový olej

Sezamový olej tvoří díky svým protizánětlivým, antibakteriálním a regeneračním účinkům a díky tomu, že se rychle vstřebává pokožkou, základ mnoha masážních olejů i olejů pro nosní nebo ústní výplachy. Při ústním výplachu pomáhá proti zánětům dásní.

Doporučuje se na pubertální vyrážky v obličeji, protože na sebe váže toxiny v kožních pórech a celkově zklidňuje. U kojenců a batolat chrání pokožku před opruzeninami zejména v oblasti pod plenkami.

Skladování oleje

Sezamový olej skladujte v dobře uzavřené tmavě zabarvené skleněné lahvi, na chladnějším místě a nevystavujte ho zbytečně světlu. Po otevření ho spotřebujte do čtyř měsíců.

studená kuchyně
smažení
masáže
vlasové zábaly

Kapitola třetí

Olejové masáže a smažení

Domácí olejová masáž

Domácí masáž výše uvedenými léčivými oleji má ozdravující účinky, uvolňuje ztuhlé svaly, chrání před nemocemi kloubů a zlomeninami ve vyšším věku a celkově zlepšuje pohyblivost. Má regenerační účinky na všechny tkáně v těle a přitom nevysušuje pokožku, protože olej dokáže proniknout hluboko do pórů.

Pod domácí olejovou masáží si nepředstavujte nic jiného, než jen jemné vtírání teplého oleje do pokožky. Správné provedení masážní techniky zde zcela ustupuje do pozadí a jde spíše o navození pocitu klidu a příjemně strávené chvíle s partnerem.

Jestli tápete ve výběru oleje, tak ájurvédská medicína rozlišuje používání olejů podle ročního období, ve kterém se masírujete. Doporučení má následující podobu.

podzim a první polovina zimy - sezamový, olivový a mandlový olej

druhá polovina zimy a jaro - horčičný, kukuřičný a sezamový olej

léto - kokosový, slunečnicový a olivový olej

Sezamový, mandlový a hořčičný olej zahřívá, naopak olivový, kokosový a santalový olej ochlazuje.

Jak na to? Asi půl šálku za studena lisovaného oleje v malé nádobě mírně zahřejte na příjemnou tělesnou teplotu. K ohřevu můžete použít třeba vodní lázeň nebo naprosto jednoduše kovový hrnek na kamnech. Nahřátý olej pak nanášejte jemnými pohyby na pokožku.

Olejová masáž začíná vždy od špiček prstů na nohou, protože jsou nejvzdálenější od srdce. Podpoří se tak správný tok energie v celém těle. Potom masírujte nohy směrem nahoru, pak ruce, hrudník, břicho a nakonec záda. Masírujte směrem ke středu těla a srdci a používejte při tom celou dlaň ruky a nikoliv jen prsty.

Délka masáže by měla být zhruba 15 minut. Po masáži relaxujte a nechte olej působit ještě alespoň 30 minut, aby dokonale pronikl do kůže. Nakonec se osprchujte teplou vodou bez mýdla.

Pro maximální efekt se doporučuje co nejčastější nanášení oleje na celé tělo, ideálně každý den. Pokud vám to s každodenní masáží nevychází, najděte si čas alespoň dvakrát týdně. Již po pár týdnech budete ohromeni zlepšením vzhledu své pokožky a celkově vyšší vitalitou.



Smažení na olejích

Smažení je nejvýraznější, nejjednodušší a nejméně zdravý druh vaření. A protože člověk je tvor veskrze líný a co jde, to si usnadní, smažíme občas všichni. Je při tom ale dobré alespoň orientačně vědět, že každý olej má svoji teplotu rozkladu a doma používané oleje si podle ní rozškatulkovat.

To, zda je za studena lisovaný olej vhodný na smažení, poznáte podle jeho počtu dvojitých nenasycených vazeb a bodu zakouření. Zní to složitě, ale je to snadné.

Čím více nenasycených mastných kyselin olej obsahuje, tím méně je olej stabilní při vyšších teplotách. Nejvíce stabilní jsou nasycené tuky, pak mononenasycené a nejméně polynenasycené. Jak jsou na tom nejpoužívanější oleje, ukazuje můj graf v první kapitole článku.

Bod zakouření označuje teplotu rozkladu oleje. Jeho překročení se projevuje modravým kouřem a nepříjemným zápachem přepáleného oleje. Takový olej a pokrmy na něm smažené nejsou v žádném případě vhodné ke konzumaci, protože přepálením oleje došlo k rožštěpení olejových molekul za vzniku rakovinotvorných látek a jejich nasáknutí do jídla.

Pro rychlý přehled jsem bod zakouření vybraných tuků a za studena lisovaných olejů zpracoval do následující tabulky:

Pokud výrazně překročíte bod zakouření, může dokonce dojít ke vzplanutí oleje. A hořící olej v kuchyni není zrovna to, po čem toužíte. Kdyby se vám to náhodou stalo, nikdy olej nehaste vodou. Nikdy. Vždycky pánev odstavte od zdroje tepla a přikryjte ji jinou větší pánví, protože oheň bez vzduchu nehoří.



Jak správně smažit na pánvi

V zásadě můžete smažit zprudka nebo zvolna. Záleží na tom, kolik času potřebuje potravina, aby se prosmažila srz naskrz.

Když budete mít maso s kostí nebo obalovaný nepředvařený květák, určitě nebudete chtít spěchat, protože budete potřebovat, aby se teplo dostalo dovnitř dřív, než se obal spálí. Při takovém smažení na mírném ohni bývá teplota oleje zhruba mezi 160 °C a 170 °C.

Snažte se výrazněji nepřekračovat nejnižší možnou teplotu ke smažení. Poznáte ji tak, že kousek pečiva nebo pár drobečků strouhanky vhodíte do zahřívajícího se oleje. V okamžiku, když začne pěnit a bublat, jste tam. Bývá to kolem 155 °C.

Smažení zprudka při vyšších teplotách oleje vám nedoporučuji. Na hodně rozpálené pánvi se s olejem snadno dostanete k hranici 200 °C, kde jste už za bodem zakouření všech za studena lisovaných olejů. Pro tyto účely musíte sáhnout po ghí nebo rafinovaných olejích, které běžně snesou teplotu 220 °C.

Já vám na pánvičku pro pozvolné smažení doporučuji snadno dostupný olivový olej a když budete opatrní na žár, tak i kokosový olej. Osobně velmi rád používám ghí.

To byl můj průvodce léčivými oleji. Věřím, že jste si v článku něco svého našli. Jestli chcete, napište mi k němu pár slov do komentáře nebo přidejte svůj tip či radu.

Mohl by článek zajímat i vaše přátelé?

Další články v blogu

Martin Bartoň | 14. srpen 2016
Je pátek večer a klábosíte s kamarády v útulné hospůdce. Večer utíká jako voda v Sázavě, čárky za zdolaná...
Otevřít článek
Martin Bartoň | 8. srpen 2016
Pane Nováku, máte vysoký cholesterol. Nabaluje se vám v cévách a to je ucpává, a to už není legrace, to vám...
Otevřít článek
Martin Bartoň | 26. červenec 2016
I my chlapy se občas ocitneme někde v butiku před velkým zrcadlem. Když už tam tak stojíme, nedá nám to a...
Otevřít článek