Proč jsme tlustí?

26. červenec 2016 | Blog

I my chlapy se občas ocitneme někde v butiku před velkým zrcadlem. Když už tam tak stojíme, nedá nám to a omrknem se. Tak nějak víme, že kvůli roli nového Jamese Bonda nám asi volat nebudou, ale že břichem už připomínáme těhotnou, to nás často překvapí.

Asi není pochyb o tom, že obezita je novodobým fenoménem našeho západního světa. Stojí za ní mnoho faktorů, bylo o ní napsáno tisíce knih a také mnoho dietních poradců si na ní založilo velmi prosperující živnost.

Stěží dneska někdo přinese k tématu něco nového a zcela převratného. Přesto jsem se rozhodl napsat tento článek a ukázat vám, co podle mého názoru za obezitou stojí. Pokusím se také přihodit několik osvědčených rad.

Pojďme rovnou na to.



1. důvod - Jíme více jídla než kdykoliv předtím

Nemá cenu si nic namlouvat. Všechny nás neustále honí různé nevysvětlitelné chuťohlady. To je stav, kdy nemáte vůbec hlad, ale máte chuť něco sníst. Určitě víte, o čem mluvím.

Skutečný fyziologický hlad totiž hraje jen malou roli v tom, kolik jídla sníme. Za naším přejídáním obvykle stojí úplně jiné důvody, než je hlad. Já vidím minimálně tři: velikost balení, stravování mimo domov a mlsání u televize.

Všimněte si, jak často potravináři na obalech svých výrobků zdůrazňují spojení "extra porce" nebo třeba "za stejnou cenu ještě větší". Všemi fintami se vám snaží sdělit, že větší je lepší. A když už si to koupíte, tak to přeci sníte.

Svoji roli určitě hraje i pravidelné stravování mimo domov. Člověk je tvor požitkářský a nic mu nenabudí chuťové buňky víc, než skvělé jídlo, které si nemusel uvařit sám. Sami si také dovedete představit, jak pevnou vůli musíte mít k odmítnutí zákusku, který vám po jídle číšník nabízí. Jestli vás zajímají mé rady, jak tolik neztloustnout v restauraci, najdete je na konci mého článku.

Snad ani erekce po viagře není tak rychlá, jako je růst obezity po dobrotách ujídaných večer u televize. Jakmile se totiž ponoříte do děje, přestanete zcela vnímat, kolik jste toho už snědli. Můžete být klidně jen chvíli po večeři, ale při reklamě na chipsy vám přijde jako úžasný nápad si ten pytlík, co máte doma, otevřít.



2. důvod - Jíme více cukru než kdykoliv předtím

V této studii věnované negativnímu vlivu cukru na zdraví člověka jsem našel zajímavý graf. Ukazuje průměrnou roční spotřebu cukru v kilogramech na osobu za posledních 300 let. Data do roku 1978 jsou z Velké Británie, pozdější údaje pak z USA. U nás v ČR to bude velmi podobné.

Jednoduché cukry v těle slouží jako zdroj energie. Žádnou jinou vznešenější úlohu nemají. Ve vydatném množství je potřebujete jen při opravdu velké fyzické zátěži. A máte skutečně takovou zátěž každý den?

Kromě toho, že přebytečný cukr poškozuje cévy, tak se po něm tloustne více než po tucích. Platí totiž, že když se přijatý cukr během krátké doby nespálí na energii, začne se v játrech měnit na nechtěné nasycené tuky, které tělo ukládá v podobě pneumatiky kolem vašeho pasu.

Staňte se fanouškem

A já vám 2x měsíčně pošlu přehled novinek na webu.
Poučení o svých právech a ochraně vašich osobních údajů najdete zde.


3. důvod - Pijeme kaloričtější nápoje než kdykoliv předtím

Tady platí jednoduché pravidlo. Jestli milujete kalorické - cukrem vydatně slazené - nápoje, asi nikdy nezhubnete. Cukry se z nich totiž vstřebávají do těla mnohem rychleji, než z běžného jídla. Právě slazené nápoje často stojí za obezitou dětí.



4. důvod - Spalujeme méně kalorií než kdykoliv předtím

Ještě na počátku šedesátých let 20. století vyžadovala pracovní náplň zhruba poloviny zaměstnanců v soukromém sektoru výraznější fyzickou aktivitu. Dnes má takovou tělesnou aktivitu v zaměstnání jen asi 20 % zaměstnanců. U všech ostatních převážil sedavý způsob života. Celkem podrobně včetně grafů se to rozebírá v této studii .

Hlavní roli vždy hraje energetická bilance. To je jednoduchý vztah mezi přijatou a vydanou energií. Pokud soustavně přijímáte stravou více energie, než kolik jí během dne spálíte nějakou fyzickou aktivitou, potom tloustnete. Chcete-li zhubnout, musíte to otočit a spálit víc kalorií, než kolik jich přijmete. Tak to je a nikdy nebude jinak.

5 tipů do restaurace

Pro ty z vás, kteří pravidelně chodí na obědy se svými kolegy do restaurací a chtějí začít úspěšně hubnout, jsem připravil následující 5 tipů. Asi vám z nich neslezou ponožky překvapením, ale třeba někomu z vás pomohou.



1. tip - Sledujte jídelníček online

Jde o základní trik. Zavčasu, tedy ještě dopoledne, si projděte na webu restaurace dnešní hotovky. Polední pauza je krátká a vy nebudete mít čas čekat 30 minut, než kuchař připraví něco jiného od píky.

Už dopoledne tak můžete zjistit, že první polovina dnešních hotovek je na sebevraždu hubnoucího a druhá polovina je pro vás nepoživatelná. Získáte čas naočkovat kolegy, že by zrovna dneska stálo za to vyzkoušet, jak vaří jinde.



2. tip - Objednejte si první

Opět jde o jednoduchý trik. Když si jídlo objednáte jako první, minimalizujete tím šanci, že vás zviklá výběr ostatních. Když budete objednávat jako poslední, můžete lehce nabýt dojmu, že se svým zeleninovým salátem trháte partu hladových kamarádů. To vás zviklá a objednáte si pečenou kachnu se zelím a špekovými knedlíky s nimi.



3. tip - Dejte si džbánek s vodou

Hlad je převlečená žízeň a tak se před jídlem hodně napijte. Zapomeňte na sladké pití a dejte si obyčejnou vodu z vodovodu ve džbánku s trochou citrónu a máty. Stojí to pár korun a vody je tam víc než dost.

Vydatně pijte jenom před jídlem. Když budete pít hodně vody po jídle, zbytečně si narušíte trávení - voda naředí trávicí šťávy v žaludku a odplaví je. Všimněte si, že zvířata během jídla ani hned po jídle instinktivně nepijí.



4. tip - Vynechejte pečivo

Jestli je na stole pečivo, nejezte ho. Je plné sacharidů a prázdných kalorií. Například 100 gramů zeleninového salátu svojí hmotností odpovídá zhruba dvěma rohlíkům, obsahuje ale jen něco kolem 35 kalorií. To je téměř 10 krát méně.

5. tip - Zpomalte

V jídle, stejně jako v rozběhnutém sexu, se často vyplatí zpomalit. Jednak jídlo lépe rozžvýkáte, tedy snáze strávíte, ale hlavně dáte svému mozku šanci dohnat ústa. Mozku totiž trvá asi 20 minut, než si uvědomí, že máte dost. Pokud jíte rychle, pravděpodobně se přejídáte.

Jakmile během jídla získáte pocit, že už máte dost, přestaňte jíst. Pokud to stojí za to, nechte si nedojedené jídlo zabalit.

Ještě jedna rada hubnoucím

Cestou ke zhubnutí není nízkotučná strava, jak mnozí doporučují. Když citelně omezíte příjem sacharidů, tělo se přepne na spalování tuků. Často se totiž překvapivě urychlí hubnutí tím, když se nízkokalorická strava zamění za stravu s vyšším množstvím tuků a proteinů.

Konkrétně to znamená ubrat hlavně sladkosti, pečivo, cereálie, těstoviny, brambory, müsli tyčinky, ovoce a také rafinované rostlinné oleje. Naopak do svého jídelníčku při hubnutí přidejte zeleninu, olivový olej a omega-3 tuky v podobě tučných ryb, ořechů nebo chia a lněných semínek.

Dalším důvodem, proč opustit nízkotučnou stravu, jsou nezdravé nízkotučné výrobky. Obsahují totiž hodně cukru a v souhrnu často i více kalorií, než podobné, ale tučnější výrobky.

Tvrzení, že tuky způsobují nadváhu a sacharidy podporují hubnutí, je nesmysl, který má svůj důvod v penězích, které se točí v nízkotučných výrobcích, margarínech a lécích na cholesterol.

Tuky mají sice více kalorií na gram hmotnosti než sacharidy, ale nezvyšují hladinu inzulinu, takže nezpůsobují ukládání nespálené energie v podobě pneumatiky kolem vašeho břicha, jak to dělají sacharidy. Zdravé tuky tlumí pocit hladu, urychlují metabolismus (zejména MCT tuky v kokosovém oleji) a podporují odbourávání zásobního tuku.

To je pro dnešek vše. Jestli máte k článku nějaký komentář, doplnění nebo další rady, tak sem s nimi. Pokud se vám líbí, sdílejte ho přes facebook dál.

Mohl by článek zajímat i vaše přátelé?

Další články v blogu

Martin Bartoň | 8. srpen 2016
Pane Nováku, máte vysoký cholesterol. Nabaluje se vám v cévách a to je ucpává, a to už není legrace, to vám...
Otevřít článek
Martin Bartoň | 21. červenec 2016
Když jsem připravoval stránku o aloe vera gelu, ležel jsem v tom měsíce a prokousával se hromadou odborných...
Otevřít článek
Martin Bartoň | 11. červenec 2016
Už dlouho mi v hlavě zrála myšlenka, že udělám svůj vlastní web o zdraví. Napsat na něj trochu o aloe veře...
Otevřít článek